Friday, November 23, 2012

WTH : Forteen Menang Kerana Faktor Norman?


halu!
ayuz terbaca la ada satu blog post ni.
oh tajuk dia je buat ayuz rasa macam :
WADEHEK??

dalam blog buahmulut.com tu,
ada dia kata :
"ada yang bergurau kasar mengatakan bahawa malam
tersebut adalah malam anugerah untuk KRU Studios."

adeh~
awat lah busuk ati bebenor demer ni?
malam anugerah KRU?
punye la ramai lagi artis bawah naungan KRU,
kenapa nama Forteen jugak yang dipertikaikan?

dalam blog tu pun ada gak tulis :
"Forteen yang telah memenangi anugerah
Persembahan Vokal Berkumpulan Terbaik Di Dalam Lagu
merupakan artis dibawah naungan KRU Studios
turut menerima tempiasnya apabila kemenangan mereka itu
dikhabarkan kerana faktor pengaruh Normal Abdul Halim
yang merupakan pengerusi RIM dan juga CEO Kru Studios."

come on~
x support anak seni betol la korang ni.
asal x puas ati je, macam2 yg dipertikaikan.
betul la teori ayuz selama ni.
orang kalau x puas ati tu, 
kita pakai spender terbalik pun nak dicanangnye.

sama la kes ni ye?
hadehhh~ 
tertekan pulak baca cerita2 pasal Forteen tuh.
sabarlah wahai Rangersku~
perjalanan kalian baru nk bermula.



bila ditanya berkenaan pertikaian orang ramai,
jawab mereka:
“Bagi kami benda ini tidak perlu menjadi bualan
kerana AIM ini diadili oleh ramai komposer yang
berpengalaman didalam bidang masing-masing
bukan setakat Abg Norman seorang sahaja.
Jika benarlah seperti apa yang didakwa sepatutnya kami
akan menang anugerah lagu terbaik tapi tidak.”


ketika ditemubual oleh Astro selepas pengumuman kemenangan mereka,
dengan tenang nye One menjawab:
"anugerah ini diadili oleh juri2 profesional.
dengan piala ini kami telah buktikan bahawa kami
bukan berdasarkan rupa, tapi bakat yg kami ada."


sudah2 la bawak mulut pasal Forteen.
biar la diorg naik sbb bakat diorg,
bukan cerita2 yang macam ni. 
okay? :)


p/s :: post ni bukan la ayuz tujukan kemarahan ayuz
pada pemilik blog yg disebut.
tu cume reference je.
sbb dapat cerita pun dari blog dia kan?
kena la quote gak.
macam buat thesis la.
apa2 data yg amik dari org lain,
kita kena quote. 
ngeee~ :D

Assalamu'alaikum.

Saturday, November 17, 2012

:: Forteen Celebration! ::



haluuu!
semalam Anugerah Industri Muzik yg ke 19.
hmmm apa keputusannya?
kalau tgk title, rasa2nya mcm mana?
hahaha!

i feel like shouting my lungs out because
FORTEEN MENANG u'olls! 
wohoooooooo!
walaupun xdpt nk tgk sebab semalam 
bateri badan kong awal.
*tertidur*
tapi ayuz bangun dgr berita gembira ni,
senyum sampai ke telinga la~ 
hehe.

Berikut ialah senarai pemenang bagi setiap setiap kategori di Anugerah Industri Muzik (AIM) ke-19:

  1. Artis Baru Terbaik: Mojo (Andai Kau Bercinta Lagi)
  2. Persembahan Vokal Terbaik Dalam Lagu (Lelaki): Jamal Abdillah (Bahagia Sementara)
  3. Persembahan Vokal Terbaik Dalam Lagu (Wanita): Jaclyn Victor (Counting Days)
  4. Persembahan Vokal Berkumpulan Terbaik Dalam Lagu: Forteen (Seperti Dulu)
  5. Kulit Album Terbaik: Mizz Nina/ Even Odds Sdn Bhd (Take Over)
  6. Rakaman Album Terbaik: Nora/Rahman Ayob (Hikmah)
  7. Video Muzik Terbaik: Yuna/Quek Shio Chuan (Sparkle)
  8. Lagu Nasyid Terbaik: Doa (Nora)
  9. Lagu Pop Etnik Terbaik: Kuasa Cinta (Noraniza Idris)
  10. Lagu Rock Terbaik: Idola (Azlan & The Typewriter)
  11. Lagu Pop Terbaik:  Patah Seribu (Shila Amzah)
  12. Lagu Hip Hop Terbaik: Aku Maafkan Kamu (Jamal Abdillah & Malique/ Malique/ Tripdizs)
  13. Lagu Inggeris Tempatan Terbaik: Counting Days (Jaclyn Victor/ Aubrey Suwito/ Lin Li Zhen)
  14. Lagu Bahasa Melayu Terbaik Dipersembahkan oleh Artis Luar Negara: Sudah Cukup Sudah (Nirwana Band)
  15. Susunan Muzik Terbaik Dalam Lagu: Counting Days (Jaclyn Victor/ Aubrey Suwito)
  16. Album Terbaik: SalamMusik (Salam – Salam Musik)
  17. Anugerah Kembara: Mizz Nina
  18. Anugerah Sri Wirama: Alleycats
  19. Anugerah Lagu Terbaik: Patah Seribu (Shila Amzah)



Biarpun hanya tercalon dalam satu kategori,
sebagai peminat tegar Forteen,
ayuz bangga.
tahniah jugak pada salah sorang rangers kita:
Muhammad Ridzuan Sharifuddin a.k.a One
sebab telah mengulangi sejarah peribadinya
6 tahun yang lepas,
di pentas yg sama.

doa ayuz sentiasa bersama kalian
dari awal hingga ke akhirnya.
wahh macam jiwang je.
bhahaha!

okeh2. 
bawah ni adalah ucapan rangers di Facebook masing2
mengenai kemenangan mereka di AIM19 semalam.


Izzue Islam


One

diatas kemungkinan kepenatan
atau belum dapat kesempatan utk online,
Ariz ngn Ameer belum buat apa2 ucapan kat fb lg. 
bila dah ada nnt,
mungkin ayuz akan post k?

so sebagai penutup kepada post ni,
ayuz ucapkan jutaan tahniah
kpd rangers kesayangan forteenagers.
moga tak berhenti berjuang dlm bidang seni.
forteenagers akan sentiasa sokong korang.
and ayuz akan sentiasa jd sahabat kalian
dunia akhirat.
insyaAllah.



congrats again guys!
Alhamdulillah!
Assalamu'alaikum.




Friday, November 16, 2012

:: Birthday of My Prince ::


olla! 
hari ni 16hb November 2012.
apa yang special tarikh ni?
haaaa~ hari ni adalah hari di mana chenta hati saya
melangkah ke umur yang baru
iaitu 25 tahun!

hehe
kesian dia~ hari ni ayuz buat ala2
ayuz x ingat langsung birthday dia. 
merajuk u'olls~
hehehe :) 

ingatkan nak la biar orang terakhir
yg wish dia.
*baru la lain sket*
tp kesian pulak.
dah memanjang je touching hari ni.
hehe~




pape pun,
Happy 25th Birthday to
Ahmad Faiz b Mohd!
May all your wishes come true.
Moga panjang umur, murah rezeki DAN ...
diperCEPATkan jodoh anda.
hahaha!

tahun ni ayuz tak dapat nk spend time
ngn dia on his birthday
atas sebab saya sibuk dengan kerja.
(T.T)
sedih pulak rasanya.
tp xpe, 
InsyaAllah kalau ada masa,
kita celebrate lah belated je k?
ada sesape nak join?
;) 




Assalamua'laikum. 



Wednesday, November 14, 2012

:: Forteen di Pentas AIM19 ::


Sabtu ni, 17hb November 2012,
sahabat2 ayuz a.k.a Forteen
akan berentap dalam Anugerah Industri Muzik
atau lebih dikenali dengan AIM yg ke 19.

mereka2 ni bertanding dalam kategori
"Persembahan Vokal Berkumpulan Terbaik Di Dalam Lagu".
mempertaruhkan lagu Seperti Dulu,
ayuz harap sangat diorg menang.

cuba bayangkan~
6 tahun lepas,
AIM 13 tahun 2006,
Ridzuan Sharifuddin a.k.a One Forteen kesayangan korg tu
telahpun merangkuli satu trofi.
dalam kategori Anugerah Artis Harapan Terbaik.
tahun ni tercalon lagi tapi kategori lain.
Alhamdulillah~

ayuz dah ikut singing career One ni dah lama dah.
he's a sweet friend and a good singer.
together with Forteen bawah naungan KRU,
they deserve the trophy.
InsyaAllah~

pape pun,
ayuz doakan yg terbaik untuk kalian berempat.
ayuz sorry sgt tak dapat nak pergi ke stadium,
pegang banner, jerit2 untuk korg bila korg menang nanti.
tapi doa ayuz sentiasa bersama korang. 

so,
ALL THE BEST FORTEEN!



Oh, and just so four of you know~
I miss you damn much okay?
silalah jangan busy sangat.
langsung xde masa nak jumpa ni~
=)




okeh dah mengantuk!
Selamat Malam!
Assalamu'alaikum~

:: Tiny Tulips is Now Open! ::



olla!
selepas sesi bercerita pasal cili semalam,
hari ni ayuz terasa macam nak buat something yg produktif sket.
apa? sambung term paper?
adeeehhhh dah kejung dah otak ni buat yg tu.
yang lain, yang lain~ =)

so lepas fikir punya fikir.
nak la edit2 blog kan?
akan tetapi,
ibunda saya dah mintak tolong
buatkan blog utk online business dia.
TINY TULIPS!

haaaa~ business apa?
Tiny tulips ni sbnrnye jual macam2.
ada macam2 jenis pakaian dari budak2
sampai la ke mak bapak budak!
hahaha!

setakat ni still lagi focus on pakaian
but eventually nanti ada la few gadgets and accessories.
so ni la dia hasil ayuz create blog utk ibunda terchenta~
komen?


kalau rasa2 nak tengok blog ni,
klik jer kat gambar atas ni.
anda akan di'direct'kan ke blog yang comel tu~
hehehe.

apa? korang nak tau 
item yang ada jual kat Tiny Tulips ni?
okeh! saya tunaikan! haha!
tengok la gmbr2 kat bawah ni~ =)


yang ni mahal la sikit, RM160 sepasang.
tapi rare & xde kat Malaysia ni.
kalau ada pun mesti tak muat utk budak2 kan?
ada kaler biru, oren ngn kelabu. 
berminat? contact je Tiny Tulips.




comel kan?
kaler ada macam2.
nak tau lebih lanjut kena la contact Tiny Tulips jugak.
baju ni untuk kanak-kanak lelaki atau perempuan
berumur antara 2 hingga 7 tahun je.
harga? dah sedia? ok~
cuma RM100 sepasang!
murah kan?
oh ya~ the belt is not included tau. *beli lain*



kasut nike ni
cuma RM110 sepasang.
kaler ada macam2.
boleh refer terus kat Tiny Tulips gak. 


semua penghantaran akan dicaj RM10.
murah jer~ standard la kn?
so sila lah ke sana.

ok lah~
tu je yang nk post sebenarnya malam ni.
selamat malam!
Assalamu'alaikum.



Tuesday, November 13, 2012

:: Kepedasan Cili ::

Pernah dengar tak pepatah Melayu?
"Siapa makan cili, dialah yang terasa pedasnya"
mesti la penah kan?
tapi kalau korang2 yang gorjes ni tau,
cili kan ada macam2 jenis.
Cili padi, cili plastik, cili kering.
Ada orang kata "bell pepper/capsicum" pun kategori cili.
(tak tau la sebab ayuz tak makan)

Tapi post kali ni xde kena mengena pun ngan cili sebenarnya.
haha! 
kesian kat sesape yg ter'click' link ni
sebab nak cari pasal cili. (*ampun*)

Post kali ni adalah pasal terasa.
alaaaa bukan terasa masakan jiran sebelah~
*dasyat nye korang ni*
tapi terasa hati.
lebih kurang la macam kes pepatah td tuu~

yang pelik nye kes ni,
dia mkn tomato, tp terasa cili jalapeno (sebutan : halapenio)!
jalapeno ni sejenis cili comel dari Mexico.
tapi pedas dia~
masyarakaaaaatttt~ 
mau berendamnye dalam kolah 3 hari 3 malam.
haha!
apa? tak pernah nampak?
memang la, kita kan kat Malaysia.
bukan Mexico.
haha!
ada je laa jual kat supermarket.
ni bawah ni ada gambar.
tatap la puas2. =) 




okeh2.
nak dipendekkan cerita.
ayuz ni memang suke update benda yang general,
tapi ada kaitan sikit2 ngn kehidupan sebenar.
but then, 
rasanye belum pernah lagi ayuz sebut nama
or saying anything specific kan?

nak dijadikan cerita,
ada la beberapa pihak yang agak terasa
konon post / tweet / status
dekat blog / twitter / facebook
adalah ditujukan khas buat mereka2 ni.
*wadehek?*

ayuz terkejut jugak sebenarnye.
ok memang la diorg belum sound depan2
*tp kalau nak pun, silakan sebab saya x salah*
macam mana ayuz tau diorg terasa?
haaaa~ kan ayuz ada cakap pasal something specific?
so korang solve the puzzle sendiri la k? =)

harap2 stalker2 kat luar tu,
sudah2 la terasa~
not everything is related to you haters.
yg best nye,
bukan sorang dua je yang terasa.
RAMAI!
haha!

okay macam ni la.
orang putih ada kata ::
"My posts are not ALL meant for you but if you're effected, 
it means you must have done something wrong."
so conclusion nye skarang ni,
ayuz ada satu soalan je.
korang ada buat salah ngn ayuz ke?
sebab post ayuz xde tuju kat any one of you pun.

hehehe maka dengan itu,
tamat lagi lah post saya kali ni.
i just wanted to make things clear.
actually kalau ayuz biar pun xde hal,
seronok gak tgk org update2 korang pasal ni. 
tp tu la,
just in case korang nk serang face to face,
fikir dulu.
betul ke post tu utk korang?
kalau salah, malu nanti u'olls!
macam Ustaz Azhar ada kata ::
"Biar kita bodoh tapi jangan kita highlightkan kebodohan kita." 
malu la kawan~ 


Assalamu'alaikum! =) 

Monday, November 5, 2012

:: Koleksi Ayat Maut Seorang Perempuan ::


Disebabkan oleh jiwanya yang halus,
kita pmpuan mesti pernah mengeluh
ayat yg baek nye sinis kat boyfie or pasangan kan?

tapi macam biasa,
paham la pulak jejaka2 kat luar tu~ 
x.x'

Ayat2 kita selalunya macam takde pape
tp mendalam kalau dipahamkan betul2.
Nak dijadikan kisahnye,
ada laa jejaka-jejaka berotak kental
dah buat research n buat conclusion
utk semua jejaka-jejaka yg otaknya tak brapa nk kental.
haha~ enjoy! :) 


Koleksi Ayat Maut Seorang Perempuan

(1) Ok. Fine!
Wanita selalu menyebut perkataan ini jika merasa diri mereka betul dan ingin mengakhiri pertengkaran. Lelaki perlu diam. Tak perlu bersuara jika ingin meredakan keadaan.


(2) Bagi saya 5 minit
Hah! Ini memang selalu berlaku. Lebih-lebih lagi kalau nak bersiap keluar pergi jalan-jalan. Amboiiiiiiii. Bukan main lagi nak melaram dan mekap. 5 minit yang mereka cakap sebenarnyer bermaksud 5 jam. Dalam 5 minit yang mereka cakap, lelaki sempat pegi lepak kedai mamak layan bola, balik rumah balik.


(3) Tak ada apa-apa
Ayat ini menunjukkan wanita sedang cuba untuk bertenang dan cuba menyembunyikan sesuatu. Mereka menyimpan perasaan marah dalam hati sebab tak nak memulakan pertengkaran. Biasanya pertengkaran seperti ini berakhir dengan aman.


(4) Pergilah buat! Tadi kata nak sangat!
Ini adalah cabaran bukan kebenaran. Wanita sebenarnyer tidak memberi kebenaran tetapi hanya ingin menduga lelaki. Jadi, jangan buat.


(5) Keluhan kuat
Ini sebenarnya adalah satu ayat. Wanita akan bertindak sebegini jika mereka merasakan tiada guna menghabiskan masa untuk bertengkar berkenaan perkara yang tidak patut dan tiada penting baginya.


(6) Tak apa lah
Jika wanita berkata demikian, bermaksud mereka berfikir dalam-dalam tentang bagaimana dan bila anda menerima akibat kesilapan anda

(7) Terima kasih
Wanita berterima kasih kepada anda dan jangan persoalkannya. Jawab saja “sama-sama”. Tetapi jika wanita berkata “terima kasih banyak-banyak ye!”, itu bermakna wanita bukan berterima kasih tetapi menyindir lelaki. Jadi, jangan jawab “sama-sama”… hehehehe


(8) Apa-apa aja lah! (atau dalam bahasa inggeris, whatever!)
Ini adalah cara paling sopan bagi wanita untuk mengatakan F**K You!. Jadi awas ..jangan dapat ayat ini wahai lelaki.


(9) Jangan risau, saya dah tau macam mana nak buat
Wanita berkata demikian selepas mereka berkali-kali menyuruh lelaki berbuat sesuatu perkara tetapi akhirnya mereka yang buat sendiri.



Haaaa~ rasa-rasa macam mana?
girls :: korang penah tak cakap macam ni? betul ke tu maksud korang?
guys :: korang penah dapat ayat macam ni?

hahaha. pandai2 la korang nilai and atasi ye?
girlfren masing-masing kan?
;)


:: Coretan Hoore Hoore ::



Jika kerana paras rupa engkau jatuh cinta,
Cinta itu akan hilang bersama pudarnya kecantikan itu. 



Cinta itu dapat menerima kekurangan dan kelebihan.


Sabda Rasulullah S.A.W,
Sesuatu amaan itu bergantung pada niat.


Kecantikan sebenar datang dari hati,
Untuk apa rupa cantik macam bidadari,
Tapi perangai cingai.


Setiap penciptaan Tuhan itu tidak sia-sia,
Allah telah mencipta mengikut kehendakNya,
Dengan sempurna, indah dan cantik.


Cantik seseorang itu berbeza; tak sama.


Zahir bukan ukuran.


Hanya jauhari kenal manikam.



Ikut resam matahari;
Orang suka atau tak, dia tetap bersinar.
Sebab ia memberikan manfaat pada semua.


Yang lama kita jaga,
Yang baru kita selesakan.
Kalau tidak  sampai bila pun kita di takuk lama.


Hati kecil tak pernah menipu tentang cinta.


Orang besar-besar ni cute.


Sahabat sejati takkan pernah berubah hati,
Biarpun musim selalu berubah.


Jari-jari kita pun tak ada yang sama,
Perbezaan itu adalah untuk saling melengkapi dan menyempurnakan.
Jadi tak perlu takut untuk jadi berbeza.


 Maruah juga ada pada lidah.
Lidah seorang Mukmin adalah hatinya.


Dalam mendidik anak,
Ibu bapa perlu jadi penonton.
Bukan penghukum, bukan penghalang.
Lepaskan macam layang-layang;
Setinggi mana pun, masih boleh dijaga.


Tuhan takkan beri kita dugaan,
Kalau kita tak mampu hadapinya.


Perintah agama itu bukannya
satu pasungan untuk kaum Hawa.


Kadang-kadang ibu bapa pun terlepas pandang,
Mereka rasa apa yang mereka buat itu
terbaik untuk anak-anak,
Tapi sebaliknya.



Bukan terlalu obses dengan cerita ni,
tapi ada certain quotations dalam cerita ni,
yang boleh kita jadikan pedoman.

kita ni manusia biasa.
tak semua kita mampu luahkan.
kadang kala petikan cerita
dapat mewakili isi hati kita yang sebenarnya.


Thursday, November 1, 2012

:: Family Holiday in Port Dickson ::

Baru-baru ni, kitorang pergi holiday. 
best okayy~ 
kat Port Dickson.
haha!

okay actually xde la grand mana pong~
tapi best la sebab dah lama x dpt vacation. 

so~
this post is merely because .......
ayuz nak jeleskan kalian-kalian dengan gambar yang ala-ala profesional ni.
haha!

:: the boys in the pool ::

:: in a way, something is very interesting down there ::


:: ada ala-ala Venice tak? ::


:: disebabkan tak brapa nak sihat, ni la air saya. booo~ ::


:: nothing beats teh tarik for breakfast ::


:: back to nature ::


:: itu orang kata, gambar ni tak bagus sebab composition x betul x.x' ::


:: Boy being a boy ::


:: love this one ::


:: Boy doing his aoki jump, whatever that means ::


:: perfect English breakfast ::


:: nampak tak demamnye tu? ::


:: that's my bed. shared, of course ::


:: couldn't remember the name of this beach ::


:: love this beautiful flower near our chalet ::


:: mommy, brother and me ::


:: this is where we had dinner. an expensive one too ::


:: i had my best dinner with Mr Crabbs ::


:: back to nature ::


:: baby boy loved the sand ::


:: gigantic snakes and ladder. under the hot sun ::


:: melayan budak jarang jumpa pasir ::


:: ketaaaammmm~ ::


:: baby and me ::


:: ketam berlari berkejaran dalam tgn ku ::


:: look at his face! ::


:: mengejar ketam! ::


:: happy kid ::


:: abang dan adik ::


:: look at them ::


:: nine kata "don't show this to my friend. malu" ::


:: =) ::


:: 2nd night's dinner ::


:: smiling for no reason ::


:: baby boy captured this ::


:: look how happy he is =) ::


:: hungry face ::


:: Ayah's meal ::


:: my meal ::


:: bonding time. i won! ::


:: ayuz sekarang pegang rekod utk score boling paling tinggi dalam Wii ::


:: love this ::


:: the arrival. makan dulu ::


:: we have a personal swimming pool in the room! ::


:: afternoon walk ::


:: ayahanda salah fokus lagi~ ::


:: siblings ::


:: sunset ::


:: buggy picking us up for dinner ::


:: nampak tak muka demam? ::


:: ngeee~ ::


:: ngeee lagi~ ::


:: muka kekenyangan ::


haaaaaaa~ panjang kan? 
disebabkan dah lama x haplod,
hamek korang.
baca la panjang2 ni.
ahaha!

toodles~ 
=)